Wat het vermelden waard is

Landschapsdichter maakt langgekoesterde wens waar


© Foto: José van der Wegen

Artikel in de Woensdrechtse Bode door José van der Wegen - 16 augustus 2017

HOOGERHEIDE – Jarenlang wilde hij nog eens een dichtbundel publiceren geïllustreerd met foto's, die de sfeer van zijn gedichten zouden kunnen weergeven. En nu is die wens voor landschapsdichter Ewoud Willem van Doorn realiteit geworden. In eigen beheer heeft hij samen met fotograaf Perry van Kempen de bundel ‘Oud Land' uitgegeven, een dichtbundel en fotoboek in één.

Het is niet de eerste dichtbundel van Ewoud Willem van Doorn. Enkele jaren geleden werd van hem “Dwarrelkruid” uitgegeven door Frans Mink uit Bergen op Zoom. Deze is uitverkocht. Ondertussen had hij weer voldoende materiaal voor een nieuwe bundel. De aanleiding tot deze uitgave ontstond tijdens een van de poëziewandelingen die Ewoud Willem jaarlijks hield in het kader van Heerlijke Kunst. “Op Oudland bij Welberg ontmoette ik fotograaf Perry van Kempen. We raakten met elkaar in gesprek en hebben daarna kennis genomen van elkaars werk. Het idee moest nog groeien en een jaar later hebben wij samen besloten een bundel uit te geven met ‘Oud Land' als resultaat. We wilden een uitgave maken, waarbij beeld en tekst elkaar zouden gaan versterken.”

Wisselwerking
De titel ‘Oud Land' is ontleend aan het landgoed Oudland bij Welberg en is geïnspireerd op de Brabantse Wal. “De titel is een verwijzing en heeft tevens een dubbele lading, omdat het landschap van de Brabantse Wal daadwerkelijk zeer oud is.” Ewoud Willem en Perry hebben eerst bestaande foto's en gedichten met elkaar gecombineerd, maar later ook nieuwe geschreven en gemaakt. “Perry maakte foto's bij mijn teksten en ik schreef gedichten geïnspireerd door zijn foto's. Dat het een het ander zo mooi versterkt ervaren wij beiden als zeer bijzonder. Het is echt een mooie wisselwerking geworden.” De bundel is geheel in eigen beheer uitgegeven en grotendeels vormgegeven door Ewoud Willem. “Ik ben echt supertrots op dit resultaat. Wij hebben gekozen voor een gebonden uitgave in hardcover, omdat wij vonden dat de combinatie van gedichten en foto's niet in een andere jasje past.”

Transformatie
‘Oud Land' bevat 32 gedichten en 32 foto's. De inhoudsopgave omschrijft de locaties op de Wal. Beide auteurs hebben voor dit gebeid dezelfde passie. “Als ik schrijf, hoor ik vaak mijn stem in mij, alsof ik zelf reactie geef op de geschreven woorden. Dit is te lezen in het gedicht “De reis leeft in mij”. Terwijl ik in de natuur ben gaat het vooral om het gevoel dat ontstaat. Ik beschrijf niet alleen wat ik zie. Mijn woorden zijn daarvan een transformatie. Ik loop en kijk met een open blik en noteer wat indrukken, waarbij de uitkomst daarna in het gedicht vaak meerdere lagen heeft.” Dat blijkt ook uit de gedichten in de bundel. Het gedicht “Landschip” is een van de voorbeelden van zo'n transformatie, evenals het gedicht “Bosverstekels”. Een deel van alle aantekeningen, gemaakt tijdens de wandeling op Oudland, heeft Ewoud Willem ook gebruikt voor het titelgedicht. “De bundel is dankzij onze samenwerking een veelzijdige geworden. Ik ben er echt erg trots op.”

Expositie
Tot en met 7 september hangt het werk van Ewoud Willem en Perry in het Flor van Putte museum, Volksabdij O.L.V. Ter Duinen 199 in Ossendrecht. Oud Land is onder andere te koop bij de receptie van restaurant De Volksabdij, maar ook via e-mail ewvdoorn@hotmail.com en bij Primera Hoogerheide. De prijs van de bundel is 15 euro (exclusief verzendkosten) en heeft een oplage van 150 stuks.

José van der Wegen

Maarten van 't Hof opent met speech

De speech van Maarten van't Hof, voorzitter van Stichting Arsis Kunst en Sociëteit Brabantse Wal, die hij hield tiijdens de opening van de expositie en presentatie van de bundel "Oud Land" van Ewoud Willem van Doorn en Perry van Kempen op 9 juli 2017 in het Flor van Putte museum boven het restaurant De Volksabdij O.L.V. Ter Duinenlaan 199 te Ossendrecht.

Beste aanwezigen,

Ik voel mij zeer vereerd dat ik door Ewoud Willem en Perry ben uitgenodigd om vandaag de tentoonstelling en bundelpresentatie te openen. De samenwerking tussen dichtkunst en fotografie kunst is ook precies waar Arsis o.a. naar streeft. Dat kunstenaars zich laten inspireren door elkaars werk en samen mooie kunst creëren, ongeacht de aard van deze kunstuitingen. Daardoor, kunst hun rol in de maatschappij te laten vervullen als verrijking van onze levens… En zoals ik zaterdag las in het interview met Klaas Dijkhoff: "Dingen worden echt niet mooier als ze duurder zijn. De uitdaging is juist iets moois te maken wat voor veel mensen haalbaar is" Dat geld voor vele aspecten in het leven en zeker ook de kunst. Onbewust is dat ook leidend binnen Arsis. En vandaag wordt dat dus weer bewezen.

Beste aanwezigen,

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dat is een bekend spreekwoord waar natuurlijk een enorme kern van waarheid in zit. Probeer maar eens een foto zodanig te beschrijven dat iedereen precies weet wat je wilt weergeven. Een praktisch onmogelijke opgave. Maar tegelijkertijd heeft een beeld ook beperkingen. Woord kan dan extra dimensie aan het beeld geven. Woord kan extra emotie weergeven, tot meer nadenken stemmen en een beeld krachtiger maken. En deze combi is dus waarom wij vandaag hier aanwezig zijn. Om te ervaren hoe een beeld van een bewonderenswaardige fotograaf al 1000 woorden geeft en gecomplementeerd worden met de woorden van een bevlogen landschapsdichter. Hiermee krijgen we een krachtige kunst uiting die ons kan verwonderen, doet bewonderen, tot nadenken doet stemmen en je emotioneel kan raken. En tenslotte iets meegeeft.bNadeel van een expositie is wel dat je later op je geheugen af moet gaan om dit nog eens opnieuw te beleven. Hoe mooi is het dan, dat wij nog jaren kunnen blijven genieten van beeld met woorden in het boek ‘Oud Land' dat vanaf vandaag ook voor ons beschikbaar is. Om te voorkomen dat ik probeer met meerdere 1000-woorden een beeld te scheppen, wat toch niet gaat lukken, beveel ik u warm aan om zelf beeld en woord op u in te laten werken, zowel zoals het hier tentoongesteld is, als in het te presenteren boek. En ik ben er van overtuigd dat de samenwerking van Ewoud Willem en Perry ons nog vele jaren zal verassen en verblijden. En dan geef ik nu graag het woord aan burgemeester Steven Adriaansen.

Flor van Putte museum - De Volksabdij / Maarten van 't Hof / 9 juli 2017

De expositie is tot en met donderdag 7 september 2017 te bezichtigen.

Flor van Putte Museum

Adres: O.L.V Ter Duinenlaan 199  Ossendrecht

31(0)164-672546

Dagelijks geopend vanaf 10.00 uur

Expositie door Ewoud Willem van Doorn en Perry van KempenOver de expositieruimte
In het restaurantgebouw De Blauwe Pauw is op de eerste etage het Flor van Putte museum gevestigd. Dit museum is vernoemd naar de oprichter van de Volksabdij. Elk kwartaal krijgen kunstenaars de gelegenheid hun werk te exposeren.

Over de exposanten
Dichter Ewoud Willem van Doorn (1948 te Gouda) en fotograaf Perry van Kempen (1965 te Bergen op Zoom) lieten zich, toen zij elkaar nog niet kenden, onafhankelijk van elkaar inspireren door het prachtige landschap op en rond de Brabantse Wal, de karakteristieke steilrand die zich uitstrekt van de grens tussen Vlaanderen en Noord-Brabant in het zuiden tot aan De Kladde in het noorden.

Het landschap is vaak onderwerp van hun gedichten en foto's. Als uitvloeisel van een ontmoeting tijdens een natuurwandeling en na een kennismaking met elkaars werk is het idee geboren samen te werken. Sommige gedichten waren reeds geschreven en sommige foto's waren reeds gemaakt. Hieruit kwamen combinaties voort die elkaar op bijzondere wijze versterken. Zij inspireerden elkaar tot het maken van nieuw werk als reactie op het het werk van de ander. Zij laten hun werk zien in gezamenlijke exposities en binnenkort verschijnt de bundel Oud Land waarin zo'n dertig gecombineerde werken worden getoond.

Ewoud Willem van Doorn en Perry van Kempen exposeren hun werk bij het Natuurpodium Bergen op Zoom van mei tot en met 18 juli 2017. Daarna verhuist de expositie naar Ossendrecht, naar het Flor van Putte museum boven restaurant De Blauwe Pauw tot en met 7 september.

Gekoppeld aan deze tentoonstelling heeft Ewoud Willem van Doorn een wandeling gehouden in natuurgebied Zoomland bij Bergen op Zoom met zijn poëzie als reactie op het landschap. De wandelroute werd begeleid door de ervaren natuurgids Brigitte Kuijten. Het lezen van de gedichten door Ewoud Willem werd afgewisseld door Brigitte met een toelichting op het landschap en met verhalen over de geschiedenis van Zoomland. Fotograaf Perry van Kempen gaf uitleg over de foto's die hij op Zoomland heeft gemaakt en die onderdeel zijn van de aanstaande bundel "Oud Land" die door beide kunstenaars in september 2017 wordt uitgebracht.

Delen van het project werden eerder getoond op Fort Sabina te Heiningen (2015 en 2016), het Markiezenhof Bergen op Zoom (2016) en het Natuurpodium Brabantse Wal in Bergen op Zoom  (2017). Nu worden dertien gecombineerde werken getoond in De Volksabdij Ossendrecht :

Ewoud Willem van Doorn en Perry van Kempen exposeren met gedicht en foto tijdens de expositie die gehouden wordt ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Stichting Arsis Kunst en Sociëteit te Bergen op Zoom. Locatie voor deze expositie is Het Markiezenhof te Bergen op Zoom. U kan daar een overzicht van het werk van de bij Arsis aangesloten kunstenaars bekijken. Ewoud Willem van Doorn is aangesloten bij Stichting Arsis en heeft Perry van Kempen (landschapsfotograaf) gevraagd met hem te exposeren vanwege hun project "Taalland-Landbeeld" (zie eerder bericht op deze pagina) dat leidt naar de uitgave van een bundel met landschapspoëzie en landschapsfotografie.

De jubileum-expositie van Arsis wordt gehouden van vrijdag 12 augustus tot en met zondag 11 september 2016. Het laatste weekend valt samen met het weekend van Kunsten in de Monumenten. Voor openingstijden kunt u de website van Het Markiezenhof raadplegen.PRESENTATIE CHRISTINE LAMME EN DICHTER EWOUD WILLEM VAN DOORN
over de Russische dichter Daniil (Ivanovitsj Joevatsjov) Charms en de stroming Oberiu
Op donderdagavond 28 januari jl. was er bij Arsis Stichting Kunst en Sociëteit te Bergen op Zoom, een goed bezochte en succesvolle presentatie door kunstenares Christine Lamme en dichter Ewoud Willem van Doorn over de op jonge leeftijd in een "Psychiatrisch Ziekenhuis" overleden Russische schrijver Daniil Charms, pseodoniem van Daniil Ivanovitsj Joevatsjov (1905 Sint-Petersburg – 1942 Sint-Petersburg  Rusland).

......

Het leven van Daniil Charms (spreek uit als Garms) en zijn literair werk intrigeren en inspireren haar. Dezedichter heeft bijzondere verzen en absurdistische verhalen geschreven. Christine Lamme en Ewoud Willem van Doorn lazen gedichten en verhalen van deze Russische auteur.

Christine vertelde over haar fascinatie, die geïllustreerd wordt door zeer recent, en op de avond tentoongesteld schilderwerk, geïnspireerd door de teksten van Daniil Charms. In de jaren twintig richtte hij samen met anderen de experimenteel-literaire groep Oberiu op. De groep zette zich af tegen de logica in de kunst, en zocht zijn toevlucht in het logische denken (associatief). Hoewel deze stroming op afstand in Rusland ontstaat, zijn overeenkomsten met andere op dat moment ontstane avant-gardistische stromingen in Europa, zoals Kubisme, Bauhaus en De Stijl, niet toevallig. Opvallend is, dat vanuit een associatieve benadering deze lijnen, met een belangrijk hoofdstuk van de kunstgeschiedenis, in het nieuwe werk van Christine Lamme duidelijk zichtbaar worden. Kortom, er was deze avond weer veel te beluisteren en te beleven in de zaal van Stichting Arsis Kunst en Sociëteit aan de Kometenlaan 38, Bergen op zoom. Na afloop was er gelegenheid tot het stellen van vragen Hiervan werd door de bezoekers ruim gebruik gemaakt.

Nieuws over Arsis is op de website en op Facebook te vinden: Arsis website | Arsis op Facebook

....

KUNST EN CULTUURROUTE MOERDIJK 12 en 13 september 2015 tijdens "Open Monumentendag"
met als speciale locatie Fort Sabina te Heijningen.


..

Ewoud Willem van Doorn uit Hoogerheide (landschapsdichter) en Perry van Kempen (landschapsfotograaf) uit Heerle gaan samen een project aan met als titel "Taalland - Landbeeld". De lancering van hun project bestond uit een gezamenlijke expositie in een van de kruithuisjes (foto:rechts) van het Fort Sabina (foto:links) bij Heijningen. Deze locatie was een belangrijk onderdeel van de Cultuurroute van Moerdijk. Het tweede deel van de samenwerking van Ewoud Willem en Perry zal binnen afzienbare tijd vorm krijgen in een bundel met gedichten en foto's, die een prachtige reactie zijn op de gedichten. Beide disciplines versterken elkaar op bijzondere wijze. De reacties van 400 bezoekers waren zeer positief.


Gedicht "Afsterven"
© Ewoud Willem van Doorn

Foto bij gedicht "Afsterven"
© Perry van Kempen

Gedicht "Turf - in 't Halsters Laag"
© Ewoud Willem van Doorn

Foto bij gedicht "Turf - in 't Halsters Laag"
© Perry van Kempen
beeld op de foto "Turfmenneke"

© Ank van Meer - beeldhouwer

Fotografie-website van Perry van Kempen - klik hier

HEERLIJKE KUNST 2015 MET POËZIEWANDELINGEN - BIJ THEETUIN KORTENHOEFF
Zie verslag opening Heerlijke Kunst 21 juni in De Woensdrechtse Bode. Klik hier.

Evenals voorgaande jaren is er onder het motto HEERLIJK KUNST een buitenexpositie georganiseerd met en door kunstenaars van het Beeldend Kunstenaars Collectief te Roosendaal en kunstenaars die aangesloten zijn bij Arsis te Bergen op Zoom. Voor 2015 is de locatie Theetuin Kortenhoeff, Hoogerheide.

De expositie vindt plaats vanaf 21 jubi tot en met 30 augustus 2015 op het privéterrein van Theetuin Kortenhoeff, dat ligt naast het onder beheer van Staatsbosbeheer zijnde natuurgebied Kortenhoeff. Het gehele terrein van de Theetuin is omheind door hekken met gaas beschermd, en ligt aan de Huijbergseweg 140 tussen Hoogerheide en Huijbergen. De locatie is prima bereikbaar met auto of fiets en heeft een eigen parkeerterrein. Het gebouw van Theetuin Kortenhoeff heeft een rustieke huiselijke binnenruimte waarin gasten ontvangen worden voor het nuttigen van o.a. een lunch, koffie, thee, of een drankje. Tevens is er voorzien in een ruim terras.

De locatie voor de expo Heerlijke Kunst 2015 is ruim 3 ha. groot. Het is een sterk glooiend aangelegd terrein met veel struweel en afgegrensd door boompartijen. De inrichting ervan is met Staatsbosbeheer afgestemd met het direct aanpalende natuurpark Kortenhoeff, dat deel uitmaakt van het grensoverschrijdend natuurgebied Grenspark De Zoom. Tevens ligt in het terrein een grote vijver, die behalve mooi is, een belangrijke functie heeft bij de afwatering. Door de doordachte aanleg van diverse waterpartijen in de vorm van meanderende greppels is er overal in het terrein een ideale waterhuishouding ontstaan. In een manege of ook wel los op het terrein, lopen twee IJslandse paarden, een hobby van de eigenaren.

Er zijn wandelroutebeschrijvingen voor het bezichtigen van de kunstwerken aanwezig in het gebouw van de Theetuin. N.B.: betreden van het oneffen glooiende terrein is op eigen risico.

De poëziewandelingen worden onder leiding van dichter Ewoud Willem van Doorn gehouden op de zondagen 19/07 - 26/07 - 2/08. Hij leest tijdens het wandelen in de Kortenhoeff uit zijn werk, geïnspireerd door het natuurgebied. Aanvang 13.30 uur op de parkeerplaats van de Theetuin, Huijbergseweg 140, Hoogerheide. Voor de wandelingen en voor de expositie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Website: www.heerlijkekunst.nl - Heerlijke Kunst is ook te vinden op Facebook

Zie voor uitgebreide informatie hierna de voor- en achterzijde van de flyerop pagina agenda

DEELNAME AAN EXPOSITIE IN HET ARBORETUM - KALMTHOUT BELGIË
Een erg naar woord

Toen was er een erg naar woord,
dat ik nu niet noemen wil.
Een woord, waardoor je er niet bijhoorde,
waardoor je kon worden vervolgd,
waardoor je zelfs kon doodgaan.

Jouw huid, jouw haar,
had toen niet de goede kleur,
de kleur van je ogen was fout.

Je geloofde niet zo ze wilden,
of wat ze zeiden. Dat kostte je je vrijheid.

Jouw pet had zomaar de verkeerde vorm,
je naam was niet goed, vonden ze.

Je verloor misschien wel je lief,
of je familie, of zelfs jezelf.

Door dat erge nare woord
wordt mijn gevoel gevangen.

Ik maak het nu hartstikke dood in mij
en praat weer over liefde,
over vrede tussen mensen.

© Ewoud Willem van Doorn

gedicht bij het werk "Discriminatie"
van Ank van Meer - Halsteren / zie haar website


Heerlijke kunst in Gastels Laag

 

Zie ook de website en facebook: www.heerlijkekunst.nl en www.facebook.com/heerlijkekunstgastelslaag


Ter herinnering aan Frans MInk

In het najaar van 2013 wordt er weer een buitenexpo verwacht (5e editie) georganiseerd door kunstenaars van het BKC te Roosendaal, ditmaal in samenwerking met kunstenaars van Arsis te Bergen op Zoom. Ook zal dichter Ewoud Willem van Doorn wederom als in voorgaande jaren wandelingen met poëzie, ditmaal geïnspireerd door het Laag, begeleiden. De locatie voor de buitenexpo is dit jaar Het Laagt bij Halsteren. In 2012 was deze expo te zien op het gebied Oudland bij Welberg (gem. Steenbergen) en de jaren daarvoor in het buitengebied van Kruisland. Voor informatie over dit project kunt u de Facebookpagina en de website van Heerlijke Kunst bezoeken die speciaal voor de expo op Het Laag zijn opgezet. Verder nieuws en updates op deze pagina.

Ewoud Willem van Doorn verricht op 13 juli 2013 om 15.00 uur de opening van een tentoonstelling van Paula Withagen en kunst van vier andere kunstenaars. Locatie van de opening is de beeldentuin van kunstenares Paula Withagen, Daansbergen 48 te Halsteren. Uitgebreide informatie volgt nog.

In het weekend van 6 en 7 april 2013 is er een tentoonstelling te bezichtigen met foto's en video's van leden van de Steenbergse Fotoclub (klik op de naam voor de site) in basisschool Gummarus, Esdoornstraat 1 te Steenbergen. Voor informatie over tijden klik hier.

De Bilthovense dichter Ed Moolenaar, pseudoniem Ascent, van wie een gedicht op deze site is geplaatst op de pagina recensies, heeft met zijn gedicht "Villa Ensah" de Bilthovense dichtwedstrijd gewonnen. Deze was ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van dit dorp uitgeschreven. Uit handen van wethouder Kamminga heeft hij tijdens een feestelijke avond in de Bilthovense Boekhandel zijn prijs ontvangen. Het gehalte van de ingezonden gedichten was dusdanig hoog, dat besloten is alle gedichten in een bundel op te nemen. De uitgave "Denkend aan ons dorp" is verkrijgbaar in voornoemde boekhandel. De dichtwedstrijd is tot stand gekomen in samenwerking met de Bilthovense uitgeverij Celadon, met welke Ed Moolenaar in gesprek is over uitgave van een bundel. Voor een artikel over de uitreiking klik hier.

Villa Ensah

Waar eens de villa had gestaan
'bezet' met kruis- en bliksemtekens'
doorzocht men minutieus de grond
op resten van verzet
die doelloos waren blijven steken

Waar eens de villa had gestaan
verrees een wijk bevolkt door mensen
zich niet bewust van het verraad
dat doorgist in de fundamenten.

® Ascent

Geïnspireerd door de Brabantse Wal bij Woensdrecht en Ossendrecht, de omgeving van Nieuw-Vossemeer, en Oudland bij Welberg, schreef Ewoud Willem van Doorn gedichten die hij tijdens wandelingen in deze gebieden heeft voorgedragen. Voor deze wandelingen werd hij uitgenodigd door kunstenaarssociëteit Arsis te Bergen op Zoom en door Heerlijke Kunst buitenexpo onder auspiciën van BKC te Roosendaal [zie de pagina's agenda en 5,5 km ]. Hij wordt naast o.a. Nescio met name genoemd in de recente uitgave "Ontdek de Brabantse Wal" als een van de dichters die zich hebben laten inspireren door de bijzondere schoonheid van dit gebied in het westelijk deel van West-Brabant.

Nieuwe medio 2013 te verwachten bundel met de titel "Oud Land":
Uit de gedichten is door de auteur een selectie gemaakt die medio 2013 in bundel zal gaan verschijnen. Om deze uitgave beeldend te illustreren is hij de samenwerking aangegaan met fotograaf Perry van Kempen, meewerkende aan het onlangs verschenen boek "Ontdek de Brabantse Wal" van Stichting De Brabantse Wal. Deze fotograaf maakt al geruime tijd en met succes foto's van o.a. de genoemde gebieden. De natuur is voor Ewoud Willem van Doorn en voor Perry van Kempen een grote inspiratie. Voor verdere informatie en updates: blijft u deze site volgen.

Maartje van den Bosch, dichteres uit Linschoten, heeft de gedichtenwedstrijd gewonnen die gehouden werd in het kader van het project Waterakkers ten noord-oosten van Breda.
Lees het gedicht via de link waterakkers en vind informatie over de dichteres op haar website.

De wandeling op Oudland bij Welberg, de uitleg bij de kunstexpo, de gelezen poëzie, deze ingrediënten waren op 5 augustus jl. weer een zeer geslaagde combinatie. De wandelaars hebben genoten, zo werd aan het einde van de ommegang op Oudland duidelijk. De reacties waren zonder uitzondering positief. De daad bij het woord: op zondag 2 september is het weer mogelijk dit mee te maken. De laatste wandeling van de serie waarvoor Ewoud Willem van Doorn tekent zal dan worden gehouden. Vertrek wandeling bij café "De Wellse Vaert" Kapelaan Kockstraat 55 te Welberg (gemeente Steenbergen) om 14.00 uur. Ook zijn er nog wandelingen die plaatsvinden onder begeleiding van boswachters. Voor data en tijden: ga naar de pagina AGENDA en open de informatieflyer via de desbetreffende link. De organisatie van "Heerlijke Kunst op Oudland" wenst u alvast veel genoegen.

‘Heerlijke Kunst' op Oudland in Welberg - Landschaps - Kunst - wandeling.
Vrij toegankelijk Vanaf 1 juli t/m 14 sep 2012
Een van de wandelingen begeleid door dichter Ewoud Willem van Doorn staat in sommige krantenartikels gedateerd op 2 augustus. Dit moet zijn zondag 5 augustus. Voor het artikel in BNDeStem van 27 juni 2012 klik hier. Op de site van Uitpunt via het katern Bergen op Zoom staat informatie te lezen met weergave van een kaart met de locatie. De tijden en data zijn op deze site uitgebreid en overzichtelijk vermeld. Klik hier. Ga voor meer info naar de pagina AGENDA. Hier treft u tevens een link naar de flyer. Lees het artikel in BN DeStem van zaterdag 4 augustus. Zie ook de link naar het online bericht. Klik hier. Op vrijdag 10 augustus verschijnt een bericht over de Expo en de Wandeling op Oudland in de huis-aan-huiseditie van de Steenbergse Courant. Ook in De krant die verschijnt in de regio Wouw staat een uitgebreid bericht.

voorgaand bericht

Natuur en kunst versmelten met elkaar: Wat is kunst, wat is natuur? Bij de manifestatie ‘Heerlijke Kunst', in de leegte tussen Heerle en Kruisland, vloeien ze zo in elkaar over dat ze niet meer van elkaar te scheiden zijn.Aldus een artikel van Arthur 't Hart in BNDeStem van maandag 4 juli 2011 over de kunstmanifestatie 'Heerlijke Kunst' op jl. 2 en 3 juli tussen twee locaties te Heerle en Kruisland met o.a. medewerking van regionale kunstenaars en de dichter Ewoud Willem van Doorn.

[link naar het artikel] [meer pers...] [nog meer pers...]

Regioactueel over de opening van de expositie van Riet Buuron en Maarten Govaarts
met o.a. een optreden door dichter Ewoud Willem van Doorn uit Hoogerheide
bij Arsis, Pand 6, Rembrandtstraat 71 te Bergen op Zoom [link naar artikel]


deze actie is inmiddels afgerond

links, persberichten en nieuws:

Realisatie Literair Podium Hoogerheide voorlopig geparkeerd. Ondanks haar eerdere toezeggingen kan de gemeente Woensdrecht personele inzet, die nodig is voor het beheer (o.a. van licht en geluid) van De kapel tijdens de openstelling voor een literair podium, niet waarmaken. Ook voor een alternatieve dag in de week is dat niet mogelijk gebleken. Het initiatief krijgt voorlopig, althans in de kern van Hoogerheide, geen gevolg. Blijkbaar is het nog niet mogelijk de gemeente te bewegen dit plan constructief de hand te reiken. De pogingen om tot resultaat te komen nemen nu ruim twee jaar in beslag. Hopelijk, ook voor Woensdrecht, ontstaat toch binnen niet al te lange tijd de juiste sfeer om een en ander wel te kunnen realiseren. Blijkbaar heeft cultuur in Woensdrecht nog niet voldoende breedte en is tot heden literatuur, en met name poëzie, geen belangrijk item. Op provinciaal niveau dreigen bezuinigingen op de bibliotheken.

Realisatie Literair Podium Hoogerheide loopt vertraging op. De beschikbaarheid van de Kapel in Hoogerheide op zondagen is, zo laat het zich aanzien, behalve dan voor enkele jaarlijkse concerten georganiseerd door de Theaterwerkgroep, wegens gebrek aan personele bezetting mogelijk niet haalbaar. Het gemeentelijk voorstel is, de woensdagavonden voor het literaire podium te kiezen. In de maand september zal daarover nog nader van gedachten worden gewisseld met de ambtenaar die cultuur in de portefeuille heeft. Een en ander heeft tot gevolg dat de organisatie voor het moment vertraging oploopt. Later hierover meer op deze pagina.

Literair Podium Hoogerheide komt dichterbij:
gesprekken over locatie De Kapel op de Huijbergseweg zijn zo goed als afgerond.
Opzet is medio september-oktober 2009 te starten met een twee-maandelijks podium op de zondag met dichters uit West-Brabant en Vlaanderen e.o.
Gesprekken met gemeentelijke vertegenwoordigers van Woensdrecht zijn gevoerd over de logistiek, de facilitering en de personele inzet. Momenteel wordt er gewerkt aan het formeren van een werkgroep die mogelijk later zal overgaan in een stichting. Binnen niet al te lange tijd zal er aan het Podium in de media aandacht worden besteed. Verder zijn er plannen voor het opzetten van een website in eigen beheer of door een externe webdesigner. Een naam voor het literair dichterspodium is er nog niet. Intern wordt daarover nog nagedacht. Eventuele voorstellen daarvoor kunnen ook via het mailadres van deze site worden ingezonden. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bekijk dan regelmatig deze pagina.

Reportage Arsis zondag 21 september
Jazz + Poetry, een goed begin? 21 september 2008
Een bijzondere start van het Arsisseizoen: muziek, taal en emotie...
Als onderdeel van zijn opening van de middag las voorzitter Jack Paluch het toepasselijk gedicht Jazz...! van Ewoud Willem van Doorn.

Nieuws over "Uit het Noorden waait de Muze aan": [naar een mailbericht van Hannie Rouweler] Het is bekend geworden dat de officiële presentatie van de bloemlezing "Uit het Noorden waait de muze aan" op 27 of 28 juni zal plaatsvinden in de provincie GRONINGEN. Er wordt momenteel gezocht naar een geschikte locatie, op het platteland van Groningen. Vermoedelijk iets buiten de stad. In een dorpscafé.
Laatste nieuws: de presentatie zal plaatsvinden op 28 Juni 2008 vanaf 15.30 uur in Café De Engelstede Woldjerspoorweg 5 (9723 ER) te Engelbert (provincie Groningen). Voor de locatie klikt u op deze link.


Reportage Arsis zondag 20 januari
Literair programma rond de auteur Albert HagenaarsAlbert Hagenaars - Bergen op Zoom
Schrijver Albert Hagenaars heeft zondag 20 januari voor een volle Arsiszaal op uitnodiging van Arsis een boeiende middag over zijn Ewoud Willem van Doorn - Hoogerheidedichterschap verzorgd. De literaire Arsis-middag werd begonnen met een nieuwjaarstoespraak door Arsis-voorzitter Jack Paluch, een nieuwjaarsdronk en een optreden van dichter Ewoud Willem van Doorn. Presentatie door Bauke van der Heide. Hagenaars ging vervolgens met zevenmijlslaarzen door de meer dan 25 jaar van zijn schrijverschap en bood het publiek een blik op zijn kunstenaarschap door te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van zijn bundels. Hij droeg een aantal gedichten voor waarvan vertalingen gemaakt zijn, die vervolgens ook werden gelezen door moedertaalsprekers uit Duitsland, Denemarken en Polen. Ook werden vertalingen in het Engels en Indonesisch gelezen. Componist Jan Walraven gaf uitleg bij het muziekstuk dat hij componeerde op de gedichtencyclus Linguisticum. De middag werd besloten door Wim van Til die een vraaggesprek met Albert Hagenaars hield.

"Uit het Noorden waait de Muze aan" [redactie Hannie Rouweler]
[Bloemlezing door Uitgeverij Passage Groningen] Deze is nu reeds online bij de uitgeverij te bestellen. In de bundel werk van 73 dichters die lyrisch zijn over Groningen, onder andere gedichten van Rutger Kopland, Jean Pierre Rawie, Driek van Wissen, Tsead Bruinja, Gerrit Krol, Louis Lehmann, Joris Iven, Henk van Zuiden, Cees Pluijm, Albert Hagenaars en Ewoud Willem van Doorn.

 

Reportage Arsis donderdag 29 november 2007
Zichtlijn 5 - Cultuurdropping
Donderdag 29 november werd het najaarsproject 'Zichtlijnen' afgesloten met een in samenwerking met het Uitpunt Bergen op Zoom georganiseerde Cultuurdropping. 40 Deelnemers gingen in groepjes verspreid een 'blind date' aan met één of meerdere kunstenaars. Later op de avond kwam iedereen samen in Pand zes waar men toeschouwer en onderdeel was van een performance van Willemien van Dijke en Martin Hoevenaars.

Reportage Arsis maandag 15 october 2007
Zichtlijn 4 - natuurwandeling Brabantse Wal
Zondag 14 november was het schitterend herfstweer en mooiere omstandigheden waren niet denkbaar voor de door Arsis georganiseerde wandeling over de Brabanste Wal. Een verslagje van één van de deelnemers:
"Hoe een dichter en een fotograaf 28 wandelaars in hun ban kregen. 5,5 Km: het is eigenlijk een stukje van niks. Wij deden er drie uur over. Stel je voor: een zonovergoten graspad bij Woensdrecht, een groep mensen staat stil en luistert. Dichter Ewoud Willem van Doorn leest gedichten voor. Na het lezen blijft het minutenlang stil en mensen kijken naar een groen veld, een groepje koeien, een schoorsteenpijp, een rand riet en een schittering in een plas water. Even later verrast fotograaf Don van Rooy de groep. Een schildersezel - met een foto van een mistige bomenrand tegen de Wal - staat zomaar in de polder. Drie plekken, drie prachtige foto's. Er ontstaan gesprekken over landschapsfotografie, over het digitaal bewerken van foto's, hoe je goed een camera vast houdt. We kunnen niet anders dan vertragen. Bij de koffie met appeltaart komen de gesprekken los. Riet Buuron verrast iedereen: Don en Ewoud hebben een prachtig klein boekje gemaakt: '5,5 km' - foto's en gedichten. We kregen het mee. Dit kleinnood verdwijnt in ieders jaszak, voor thuis wanneer de winter ons weer binnenhoudt"

Uit In Brabant donderdag 27 september
[Natuurwandeling Brabantse Wal...]
Tijdens de wandeling heeft de dichter Ewoud Willem van Doorn gedichten voorgelezen uit eigen werk en art-fotograaf en Arsislid Don van Rooy vertelde over de Brabantse Wal vanuit zijn beleving als fotograaf...
N.B.: dit artikel is op Uit in Brabant niet meer beschikbaar.

BN de Stem woensdag 1 augustus 2007
[
Poëzie heeft wel iets weg van oploskoffie...]
Artikel naar aanleiding van de uitgave van de debuutbundel "Dwarrelkruid".