Dichters en schilders en meer


Albert Hagenaars was werkzaam als beeldend kunstenaar en galeriehouder. Later koos hij voor de literatuur. Behalve gedichten, romans en vertalingen schrijft hij ook kritieken. Hij geeft poëzie uit met zijn uitgeverij WEL. Zie voor meer informatie zijn website.

Marije Kos - Etten-Leur

 Marije Kos is schilder en dichter. Naast haar beeldend werk schrijft zij poëzie een koppeling met haar schilderen. Haar beelden en woorden zijn een doorlopende reactie op elkaar. Zij treedt regelmatig op en exposeert op verschillende locaties in Nederland. Zie voor meer informatie haar beeldendekunstsite en poeziesite.

 Bert Bevers
is dichter en beeldend kunstenaar. Hij woont en werkt in Antwerpen. Gedichten van zijn hand verschenen in bloemlezingen en in literaire tijdschriften. Muurteksten van hem zijn te zien onder andere in Bergen op Zoom. Onlangs verschenen van hem nieuwe bundels. Zie voor meer informatie zijn website.Uitgever Frans Mink ( 22-02-2013 ) van Doorgeveriij Zinderend te Bergen op Zoom was ook bekend als dichter. Hij publiceerde bundels met vooral humoristisch werk, waarin tevens diepere lagen te vinden zijn. Zijn laatste bundel met de titel 50.01.11.329 (zijn vroegere dienstnummer) kwam uit in 2011 en bestaat deels uit nooit uitgegeven werk en uit nieuw werk. In februari 2014 is er een bloemlezing uit zijn werk uitgegeven doorr uitgeverij Kleinood & Grootzeer.


Beeldend kunstenaars

Marije Kos - Etten-Leur [Marije Kos - Milsbeek]
voor informatie zie tekst onder de kop dichters

[
Ellen de Graaf - Den Haag]

Begin tachtigerjaren pakte zij zo nu en dan een plantje uit de vensterbank om dat tot in het kleinste detail na te tekenen. Tijdens een tekencursus die zij volgde, gestimuleerd door haar omgeving, maakte zij kennis met andere materialen dan strikt een B-potlood en koos zij als haar favoriete medium olieverf. Zij schildert veel uit de natuur, maar ook heeft zij een voorliefde voor het schilderen van ruïnes. Zie voor meer informatie haar website.

[Roel van der Bij - Woerden]

Roel van der Bij tekent en schildert al sinds zijn jeugd. Hij heeft zijn opleiding onder meer gehad aan de Nieuwe Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht en bij de Woerdense kunstenaars Henk Schippers en Jan Vermaat. Door sterk kleurgebruik, eigenzinnige vormgeving en compositie creëert hij zijn droom- en sfeerbeelden in mystieke sfeer. Hij maakt gebruik van verschillende materialen en technieken. Belangrijke inspiratiebronnen zijn onder meer vrouwen, de natuur, grotten en olijfbomen. Zie voor meer informatie zijn website.

[Corine Heijmans - Bergen op Zoom]

"Een belangrijk aspect in mijn werk is de relatie van de mens tot de natuur in onze gejaagde samenleving. De mens lijkt verwijderd te zijn van haar oorsprong, de natuur. Hoe kunnen wij nog vrijheid ervaren als de natuur niet meer "echt" is maar geordend door de mens. Uit mijn werk spreekt het verlangen de entiteiten mens en natuur weer samen te brengen, te versmelten. Wanneer je een boek leest of je luistert naar muziek of je schrijft een brief met de hand, stap je uit de dagelijkse hectiek. Je laat je niet meer afleiden en raakt misschien aan het wezenlijke. Ik hoop dat mijn kunst ook de weg kan wijzen vanuit de dagelijkse beslommeringen naar iets wat er werkelijk toe doet. We moeten bereid zijn nieuwe wegen in te slaan zonder te breken met het verleden en altijd openstaan voor durf en creativiteit. Het is telkens zoeken naar hoe los te komen van datgene wat ons vasthoudt en weten wat de moeite van het bewaren waard is, om zoveel mogelijk onszelf te worden." Zie haar website

uitgeverijen

Frans Mink [Doorgeverij Zinderend Bergen op Zoom / activiteiten gestopt wegens overlijden

De literaire uitgeverij van Frans Mink had als domicilie Bergen op Zoom. Met zekere regelmaat werden door deze 'doorgeverij' bundels met poëzie, literaire ansichtkaarten [ZINzichten], gebundelde columns, literaire dagboeken, en verhalen uitgegeven. Na het overlijden van de uitgever († 22-02-2013) zijn de activiteiten van de uitgeverij beëindigd.

[Uitgeverij WEL - Bergen op Zoom]

Uitgeverij WEL te Bergen op Zoom streeft naar een klein, compact fonds waarin veel aandacht gegeven wordt aan poëzie van hoge kwaliteit in een mooie vormgeving. Regelmatig verschijnen onder andere bundels en bloemlezingen. Omdat WEL, op een Tilburgs intermezzo na, sinds 1973 in de grensstad Bergen op Zoom zetelt, was er van meet af aan ook aandacht voor Vlaamse poëzie.

[Uitgeverij Kleinood & Grootzeer - Bergen op Zoom]

Uitgeverij Kleinood & Grootzeerte Bergen op Zoom geeft regelmatig nieuwe gedichtenbundels uit. Hollandse dichters, maar zeker ook Vlaamse dichters vinden bij deze uitgeverij weerklank. De uitgaven worden door de uitgever zelf voorzien van een herkenbare grqfische vormgeving die bij alle bundels wordt doorgevoerd. Het fonds bevat bundels, leparello's, boeken, luxe en fascimile uitgaven.

weblogs:

[
blog Bert Bevers]
[blog Albert Hagenaars]

literaire sites - magazines - organisaties - musici

[Facebookpagina Heerlijke Kunst] [Website Heerlijke Kunst najaar 2016]
[Cultureel Brabant - Cubra] [Letteren.net]
[Poetry International] Uitgeverij Drieschverlag - Oostenrijk]
[Ellen-art | schilderijen en aquarellen] [De letteren spreken]
[Uitgeverij Passage] [Vlaams Fonds voor de Letteren]
[Zitig Österreich - Wien] [Poëziecentrum - Poëziekrant]
[Meander] [Taalpodium Utrecht / Zeist]
[Festival Mooie Woorden Utrecht] [Poëzieweek en gedichtendag ]
[Krakatau - literair magazine ] [Schrijven online & Kunstfactor]
[Klassieke Gedichten.net] [Boeken.VPRO.nl]
[De Contrabas] [Literatuurgeschiedenis]
[MuseconNAction] [Theater van de Verloren Tijd]
[Stichting Johan Diepstraten] [Literair Nederland]
[Authorsden - Amerikaanse poëziesite] [Bibliotheken Nederland]